Wie zorgen er voor je Schaatswol?

Organisator

Het enige wat niet leuk is aan schaatsen, zijn pijnlijke, koude voeten. Max Wohlgemuth Kitslaar weet er alles van. Hij groeide schaatsend op in de buurt van de Loosdrechtse Plassen en kreeg schaatsles op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Pijnlijke en koude voeten tijdens het schaatsen was deel van zijn jeugd.

Behalve gek op schaatsen, is Max ook gek op natuurlijke materialen zoals wol. Tijdens een lange wandeltocht naar Rome ontdekte hij de preventieve kracht van wol tegen blaren en andere drukplekken. Na deze tocht richtte hij daarom Schaatswol op.

Omdat Nederlandse schapenwol nu nog niet de eigenschappen heeft die nodig zijn voor het maken van fijne shirts en truien, doet Max met een aantal partners onderzoek naar hoe die wol net zo zacht kan worden gemaakt als bijvoorbeeld merinowol. Het doel van dit onderzoek is om wol van Nederlandse schapenboeren niet weg te gooien, maar voor meer doelen te kunnen gebruiken.

Boeren

De schapenwol komt van de boerderijen van boer Arno in Overijssel en boer Theo in Noord-Brabant. De kuddes van deze boerderijen bestaan uit Texelaarschapen en Friese melkschapen.

Deze schapen hebben wol heb een zeer hoog gehalte aan wolvet. Bij uitstek geschikt dus om op te schaatsen, en tegen blaren, likdoorns, hielspoor en andere ellende aan je voeten.